10+ ötlet műanyag cserepek újrahasznosításához

Felesleges műanyag cserepek

Talán mindenkinek ismerős a dilemma az ültetési szezonban, hogy mit kezdjünk a már felesleges kertészeti hulladékkal, ami nem más, mint a műanyag cserepek. Miután minden palántát elültettünk, minimum több tucat műanyag cserép hever kihasználatlanul valahol a kert egyik zugában. Összeszedtünk Nektek néhány ötletet, hogy ne kelljen mindet kidobni a szelektívbe! Ha neked is van ötleted az újrahasznosításra, írd meg nekünk Facebookon, szívesen bővítjük majd a listát!

1. Hozzátok vissza az árudába!

A legegyszerűbb megoldás, hogy visszahozzátok nekünk a cserepeket egy következő látogatáskor, mi pedig visszajuttatjuk a termelőnek, aki sok esetben még újra tudja használni őket. Nincs hulladék, és mindenki örül!

2. Cserép a veteményesben

A minimum 15 cm átmérőjű és magasabb cserepekből készíts víztárolót a vízigényes palánták köré, mint például a paradicsom! Ehhez vágd le a cserép alját, a palánta ültetés előtt nyomd le félig a földbe, majd ebbe ültesd a növényt. Így sokkal hatékonyabb lesz a locsolás, és egyenletesebben fogja felvenni a növény a vizet.

A leszúrt cseréppel hatékonyabb lehet az öntözés
Kép: Youtube / GrowVeg csatorna

3. Leszúrós vízadagoló

Az egynyáriak miatt tavasszal nem kis mennyiségű 7×7 centis palántacserép landol a kertekben! Mihez kezdjünk velük? Használhatjátok vízadagolónak a vízigényes zöldségek mellé mint például a tök, paradicsom. Készíts egy kis mélyedést a cserépnek a növény mellett, helyezzük bele a cserepet, és locsoláskor töltsük fel. A víz egyenletesen és lassabban fog eljutni a gyökerekhez, a növény imádni fogja!

Kép: Youtube / GrowVeg csatorna

4. Készíts rovarhotelt cserépből!

A műanyag cserepek egyik kiváló felhasználási módja a rovarhotel. Elkészítésével megnövelheted a jótékony rovarok jelenlétét a kertedben! A rovarhotel egész évben nagyon hasznos a kertedben élő rovarok számára, hiszen több funkciót is betölt. Egyes rovarok fészekként használják a szállót, kibélelik homokkal, agyaggal, mohával és itt rakják le tojásaikat. Mások számára a téli hibernálódás időszakában nyújt menedéket. A rovarok védelme a természet, és egyben a Te érdeked is.

Szükséged lesz az elkészítéséhez valamilyen üregesszárú növényre (pl. nád, bambusz), amikkel teljesen kitöltöd a cserepet. További instrukciókért nézz el ide: https://utakerthez.hu/blog/rovarhotel/. A gyerekek is készíthetnek saját hotelt, remek közös alkotómunka lesz!

Kép: Youtube / GrowVeg csatorna

5. Kötözőzsineg-adagoló

Készíts kötözőzsineg adagolót, hogy megelőzd a csomókat! Tedd a zsineget egy kis cserépbe, húzd át a végét az egyik lyukon, ragaszd le a cserép tetejét szigszalaggal, és kész is a tökéletesen gubancmentes kerti zsineg-adagolód!

Kép: Youtube / GrowVeg csatorna

6. Tartsd meg a cserepeket későbbi szaporításokhoz!

Rengeteg növényt tudsz egyszerű dugványozással szaporítani, ezekhez pedig mindig jól jönnek a kis palántacserepek!

7. Használd a műanyag cserepeket térkitöltésre!

Dézsás növényeknél tegyél a dézsába kisebb 7×7 cm-es cserepeket oldalra fektetve, vagy egy közepes méretűt szájával lefelé, ezáltal könnyebb lesz a dézsa, kevesebb földet kell felhasználni, miközben a növény ugyanolyan jól fogja magát érezni a dézsában.

Kép: Youtube / GrowVeg csatorna

8. Védd a palántákat műanyag cserepekkel!

Ha mulcsolnod kell a virágágyást, takard le a kisebb palántákat a cserepekkel, így gyorsan és hatékonyan szórhatod szét a mulcsot anélkül, hogy a virágok megsérülnek.

Kép: www.melindamyers.com

9. Granulátum adagolásához is jók

Használd a kis cserepeket granulátom adagolóként! Egyenletesen tudod kiszórni vele a tápanyagot.

Kép: www.melindamyers.com

10. Kreatív projektek az egész családnak

Végül jöjjenek az elmaradhatatlan kreatív megoldások! A cserepeket lefestheted (spray-vel vagy olajfestékkel), leragaszthatod zsákszövettel, vagy formázhatsz belőlük virágformákat, esetleg ragasztópisztollyal építhetsz egy mutatós pozsgás/sziklakerti kupolát. Lássunk pár példát!

Műanyag cserepek lefestve
Apró kerti díszek, mütyűrtartók
Kép: Pinterest

Műanyag cserepek is lehetnek még hasznosak új köntösben
Műanyag cserép leragasztva zsákszövettel, majd lefestve
Kép: Youtube / GrowVeg csatorna

Műanyag cserepek új élete
Mindignyíló cserépvirágok
Kép: Pinterest

Műanyag cserepekkel is működik
Ragasztópisztollyal rögzítsük össze az egyforma méretű műanyag cserepeket (a keményebb műanyag jobb ehhez), és ültessük tele a kupolát pozsgásokkal, sziklakerti évelővel, levéldísznövényekkel.
Kép: www.fabartdiy.com

Reméljük, hasznosnak találtad a fenti ötleteket a műanyag cserepek újrahasználásához és egyre kevesebb cserép kerül majd a szemétbe!

Ha tetszettek az ötletek, oszd meg ismerőseiddel is, ne maradjanak le róluk!