Halottak napja – sírdíszítés

Halottak napi sírdíszítés

November 1. közeledtével sokan fogják felkeresni a temetőket, hogy szeretteik sírját feldíszítsék, vagy a hantra növényeket ültessenek. E cikkünk ehhez szeretne segítséget nyújtani. Az októberi sírgondozás általában szükségszerű, főleg ha évente csak 1-2 alkalommal tudunk ellátogatni a nyughelyhez. Egy októberi hétvégi napon elvégezhetjük a kertészeti munkálatokat, így a Halottak Napja valóban méltó állapotban találhatja a temetőket. Lássuk, milyen növényeket érdemes választani erre az alkalomra!

Amennyiben rendelkezünk elegendő ültetőtérrel, és a temetői gondokság is jóváhagyja, ültethetünk magas, terjedelmesebb örökzöldeket a sír fejfájához: kedvelt növények az oszlopos növekedésű tuják, tiszafák, a kecses rakéta boróka fajták. Az örökzöld növények az örök élet szimbólumaként igen gyakran előforduló növények a temetőkben.

A sírkő mellett gyönyörűen mutatnak a kis termetű, kisebb lombot növelő, bókoló lombhullató fácskák, például a szomorú kecskefűz, csüngő vérbükk, szomorú díszalma, szomorú eperfa, csüngő mogyoró és japánakác is. A csüngő koronaformák az elmúlás fájdalmát, a szomorúságot szimbolizálják.

Halottak napja: Halottak napi sírdíszítés
Halottak napja – oszlopos tiszafa, boróka, szomorú kecskefűz, csüngő vérbükk, csüngő japánakác

Tömött, kompakt növekedésű növények közül érdemes törpe cukorsüvegfenyőt, csarabot, erikát, levendulát, zsályát, törpe fenyőt, törpe gömb tuját ültetni.

Halottak napja: Halottak napi sírdíszítés
Halottak napja – cukorsüvegfenyő, csarab, törpe fenyő, terülő boróka

Ha azonban inkább alacsony, évelő, terülő habitusú növényt keresünk a hantra, rengeteg lehetőség áll előttünk! Érdemes a törpe változatokat választani, hiszen ezek törzse és gyökérzete hosszú távon se fogja a sírt károsítani.

A virágzó növények szerelmeseinek ajánljuk a következőket: talajtakaró rózsa, terülő madárbirs, gyöngyvirágcserje, örökzöld orbáncfű, mahónia, cserjés pimpó, kis és nagy meténg (vinka), árnyékliliom, illetve a rendkívül tarka levéldísznövény, a tűzeső.

HHalottak napja: Halottak napi sírdíszítés
Halottak napja – terülő madárbirs, meténg, árnyékliliom, tűzeső

Az állandó zöldet kedvelők ültessenek kövirózsát, puszpángot, kúszó kecskerágó fajtákat, borostyánt. Ezen növények a sírhanton elterülve néhány év alatt benövik azt, a velük való munka minimális, mindössze a túlnövő hajtásokat kell visszavágni.

Előfordulhat, hogy valakinek – például a lakhely és a temető miatti nagy távolság miatt – tényleg csak nagyon ritkán van lehetősége a sír látogatására. Ilyenkor a törpe örökzöldek választása a legpraktikusabb. Ezeknek a növényeknek elegendő a természetes csapadék, nem igényelnek folyamatos gondozást. Legalkalmasabbak az elterülő, vagy kúszó növekedésű példányok. Ajánlott fajták: a havasi törpefenyő, az elfekvő növekedésű terülő tiszafa és az előbbihez hasonló törpe boróka. Az örökzöld dísznövények közül még a szoliterként kiváló babérmeggy, illetve a babérsom jöhetnek szóba.

Szeretné tudni mi a szép kert titka? Több titkot akarok!

 

A legkedveltebb lágyszárú virágok ősszel az árvácska és a krizantém. Árvácskából érdemes a kisvirágú, jól bokrosodó változatot ültetni a temetőbe. A krizantémok hatalmas virággömbjeikkel díszítik a sírokat a legkülönbözőbb színekben. Halottak napja alkalmával a fehér és a sárga a legelterjedtebb változat. Szintén mutatós virág a sírra a törpe őszirózsa és az erdei ciklámen.

Halottak napja: Halottak napi sírdíszítés
Halottak napja – árvácska, krizantém, senecio, kövérke, deres csenkesz

A félig kővel fedett sírok esetében sem kell lemondanunk az élőnövényes díszítésről. Ezeket sziklakerti növényekkel is beültethetjük. Előnyük, hogy alacsony termetűek, lassan növők és kevés gondoskodással is beérik, elegendő számukra a természetes csapadék. Ilyen például a varjúháj, a kövirózsa (szárazságtűrők, fénykedvelők, zárt csoportot alkotnak, így gyommentesen tartják maguk alatt a talajt), az ezüstös levelű senecio, a sziklai ternye, a kövérke, vagy a kékes árnyalatú deres csenkesz.

Ne feledjük: ha tavasszal pompás tulipán, nárcisz, krókusz, jácint csoportokat szeretnénk látni szerettünk emlékhelyén, a virághagymákat most ősszel kell elültetni!

Novemberben helyettesíthetjük az egynyári növényeket szálas virággal, koszorúkkal – üzletünk forgalmaz tobozkoszorút, művirágos illetve selyemvirágos koszorúkat, illetve Halottak napja alkalmából szálas krizantémot. A temetői kerti munkálatokra érdemes rövid nyelű kis szerszámokkal érkezni: egy kézi lombseprű, kapa, vagy ásó mindig jól jöhet egy metszőolló társaságában. Halottak napja közeledtével üzletünkben kaphatók mécsestartók, teamécsesek, díszgyertyák és sírvázák (nehéz talpas és leszúrós), illetve kőváza betétek több mint 15 különböző méretben.

TIPP:

A talaj kiszáradása ellen szórjuk be a földet fenyőkéreggel, amely megakadályozza a gyors kiszáradást, a gaznövények növekedését visszaszorítja, és emellett dekorációs célt is szolgál. A sírhant köré rakhatunk le geotextilt, melyre murvát szórva megtizedeljük a gyomnövényeket. A mulcs, geotextil és a murva tehát megkönnyíti a sírgondozást.

A teljes összhang megteremtése érdekében ügyeljünk a növények méret szerinti elhelyezésére. A fejfa mellé ültessük a magasabb fajokat, innen csökkentsük a magasságot lépcsőzetesen. Ezzel a módszerrel átláthatóvá, rendezetté válik a sír. A hatást szegélynövények ültetésével fokozhatjuk, ezzel mintegy bekeretezzük, lezárjuk az elmúlt időszakot.

Néhány jól megválasztott növénnyel tehát egész évben szép, harmonikus sírkertet hozhatunk létre, amely méltó nyughely lesz szerettünk részére.

További példák alkalomhoz illő növényekre:

Fás dísznövények Halottak napja alkalmából:

Artemisia alba (sziklai üröm), Artemisia abrotanum (istenfa), Berberis thunbergii ’Atropurpurea Nana’ (törpe piros lombú borbolya), Berberis verruculosa, Caryopteris × clandonensis (angolszakáll), Caryopteris incana (kékszakáll), Cotoneaster dammeri (szőnyeg madárbirs), Chamaecyparis lawsoniana ’Globus’ (gömb alakú oregoni hamisciprus), Chamaecyparis obtusa ’Nana Gracilis’, Cotoncaster microphylla (apró levelű madárbirs), Elsholtzia stauntoni (szálkamenta), Euonymus fortunei var. radicans, Euonymus fortunei ’Vegetus’, Euonymus fortunei ’Gracilis’ (kecskerágó), Genistatinctoria (festő rekettye), Genista pilosa (selyem rekettye), Hydrangea arborescens (hortenzia), Hypericum × moserianum, Juniperus communis ’Stricta’ (oszlopos boróka), Juniperus sabina ’Tamariscifolia’, ’Hicksii’ ’Tiszakürt’ (nehézszagú boróka), Juniperus horizontalis ’Plumosa’, Juniperus scopulorum ’Skyrocket’(oszlopos virginiai borókák), Santolina chamaecyparissus (szürke cipruska), Santolina pinnata (zöld cipruska), Spiraea × bumalda, Thuja occidentalis ’Froebelii’ (gömb alakú tuja), Yucca fajok (pálmaliliom).

Szeretné tudni mi a szép kert titka? Több titkot akarok!

Évelő dísznövények

Achillea filipendulina (sárga cickafark), A.ptarmica (kenyérbél cickafark), Arabis caucasica (ikravirág), Armeria maritima (pázsitszegfű), Asteralpinus (havasi őszirózsa), A.amellus (csillag őszirózsa), A.ericoides (fátyol őszirózsa), Aubrieta× cultorum (aubriéta), Bergeniafajok (bőrlevél), Brunnera macrophylla (kaukázusi nefelejcs), Campanula carpatica (kárpáti harangvirág),Centaurea dealbata (hártyásfészkű búzavirág), Cerastium tomentosum (molyhos madárhúr), Ceratostigma plumbaginoides (kékgyökér), Chrysanthemum × hortorum (krizantém, csokros fajták), Dianthus plumarius (tollas szegfű), Dryopteris filix-mas (erdei pajzsika), Erigeron hibridek (küllőrojt), Epimedium versicolor (tündérvirág), Geranium macrorrhizum (illatos gólyaorr), Helenium hibridek (napfényvirág), Hemerocallis fajok (tűzliliom), Iberis sempervirens (tatárvirág), Iris germanica (kék nőszirom), Nepeta × fassenii (kerti macskamenta),Paeoniaofficinalis (bazsarózsa), Phlox paniculata (bugás lángvirág), Phlox subulata (árlevelű lángvirág), Stachysbyzantina (nyúlfüle)

Halottak napja: Halottak napi sírdíszítés virágzókkal
Sírdíszítés cserepes virágzókkal
Halottak napi sírdíszítés örökzöldekkel
Sírdíszítés örökzöldekkel

Főbb források:

Tankönyvtár.hu

Kertészblog