Gyepszőnyeg telepítése: egyik napról a másikra

Gyepszőnyeg telepítése

Néhány fontos tudnivalót szeretnék közreadni a készen kapható gyepszőnyeg telepítéséről. Ugyanis csak az spórolhat időt, aki okosan tervezi meg a telepítést.

Az egyenletes, üdezöld pázsit a köz- és magánkertek egyik legértékesebb alkotóeleme: megnyugtatja, felüdíti a szemlélőt, kiszűri a levegő szennyeződéseit, csökkenti a zajokat és a kánikulai hőséget, játszóhelye a gyerekeknek, pihenője a munkában megfáradt embernek. A gyepet ősidők óta a fűmag elvetésével, majd a kikelt növények folyamatos ápolásával állították elő. Jeles napokon, kiemelkedő eseményeken, kiállításokon többnyire úgy létesítettek gyepfelületet, hogy réteken, legelőkön kivágott gyepkockákat raktak le és csak az utóbbi két évtizedben kezdett elterjedni a gyepszőnyegek terítése először a sportpályákon, majd fokozatosan a városi parkokban, majd a kiskertekben is.

Csak egyetlen feltétele volt…

Balatonfüred egykori főkertésze, a szép emlékű Máthé János mozgalmas életet mondhatott a magáénak. Tanulmányai elvégzése után Belgiumban dolgozott különféle kertészeti üzemekben, majd önállósult és országszerte jól ismert kertésszé gyarapodott, aki a társadalmi elit kertjeit tervezte és kivitelezte. Egy alkalommal az ország egyik leggazdagabb bankárja bízta meg az újonnan épült villája kertjének a megtervezésével és megépítésével. A beruházás árában gyorsan és vita nélkül megegyeztek, de a megbízónak volt egy speciális kívánsága: a kertet a növényállományával és a berendezésével együtt egyetlen éjszaka kell megépíteni és átadni a tulajdonosának.

A különleges előkészületek

Kellemes kapcsolatban voltam az idős kollegámmal és gyakran beszélgettünk egymással. A belga bankár kertépítési ügye jó néhányszor szóba került; János mindig elmondta, hogy hetekig készült a vállalt munka elvégzésére és nemcsak megrendelte a kertbe ültetendő előnevelt, földlabdás fákat, cserjéket és berendezési tárgyakat, de előállított egy megfelelő felületű gyepszőnyeget is azzal a céllal, hogy azt a jól előkészített talajra fekteti, megmunkálja és így ahol este még kies parlag volt, ott reggelre szép gyepfelület várja majd a megbízó elismerését.

Máthé Jánosnak ezt a kezdeményezését nem lehet eléggé dicsérni, mert manapság – a jelentősen nagyobb költségigénye ellenére – folyamatosan nő a gyepszőnyeg terítésével készült pázsitok területe és az, hogy Füred a Balaton-part legvirágosabb városa, ugyancsak Máthé János tevékenysége utóhatásának tulajdonítható.

A gyepszőnyeg terítése

A gyepszőnyeg terítését hasonlóan kell előkészíteni, mint a fűmag vetését. Az első feladat a rendkívül gondos talajrendezés: szép pázsitot csak teljesen sík, legfeljebb egy irányba 1%-os lejtésű területen lehet létesíteni. Dimbes-dombos felületen nem lehet egyenletes gyepet nevelni, mert a gödrökben összegyűlik a csapadék- és az öntözővíz és elpusztítja a fűcsomók gyökérzetét; a dombokon viszont a talaj kiszárad és emiatt senyvednek a fűcsomók.

 

A teljes leírást Bálint Gazda hivatalos oldalán olvashatják!