Begónia – a nyár nagy kedvence

Kerti begónia

Ezen a héten mindennap írunk Nektek legkedvesebb egynyári palántáink történetéről, hétvégére pedig egy páratlan ajánlattal is készülünk! Fogadjátok szeretettel elsőként a MINDIGNYÍLÓ BEGÓNIÁT!

Kerti begónia

Más néven cukorkavirág, szőlővirág. Eredetileg a trópusokról származik, őshazájaként egyaránt szóba kerülhet Afrika, Ázsia és Dél-Amerika. Vadon a mai napig megterem az őserdők mélyén, túlélését nagyban megkönnyíti, hogy virága és levele is erősen mérgező. Félárnyékban jól megél, de elviseli a tűző napsütést is, ezáltal válik ideális balkonnövénnyé. Olyan helyeken is tervezhetünk vele, ahol más egynyári palántánkat a megégés veszélye fenyegetné!

Az ágyások és balkonok mellett gyakorta telepítik közterek, sírok és parkok díszítésére is, mert igénytelensége és alkalmazkodóképessége legendás. Növekedése átlagos, 20-30 centis kis növény, ládába, dézsába ültetve ennek ismeretében tervezhetjük meg élettere méretét. A legváltozatosabb színvariációjú palánták egyike. Levele és virága lehet bordó, fehér, rózsaszín, ciklámen, piros vagy cirmos. Megjelenését még leveleinek alakja is dominálhatja, ez az oválistól a kerekdedig bármilyen változatban előfordulhat.

Kezdő kertészeknek szívből ajánljuk, mert nagyon stabil, erős növény. Szárazság és kánikulatűrő, egyedül a fagyra érzékeny.

Különleges nevét egy francia tengerésztiszt, Michel Bégon után kapta, aki szenvedélyes növénygyűjtő volt.