8 ültetés tipp a facsemetékhez

8 ültetés tipp a facsemetékhez

Melyik a legjobb időszak arra, hogy fás növényeket ültessünk? Írásomban leírom a legfontosabb ültetési szabályokat és átadok néhány gyakorlati tapasztalatot is.

„Kertész leszek, fát nevelek,…” – ezekkel a szavakkal kezdődik József Attila egyik legnépszerűbb, szép és vidám költeménye (Kertész leszek, 1925), amely számos általános iskola ünnepségeinek műsorából se hiányozhat, de ilyenkor ősz elején különösen aktuális. Már sárgulnak, pirosodnak, barnulnak a fák és a bokrok levelei, de közeledik a lombhullás és ezzel együtt az ültetések ideje is.

 

Szeretném felhívni a tisztelt Olvasók figyelmét egy széles körben elterjedt rossz szokásra, nevezetesen arra, hogy a szabad gyökerű fás növények (gyümölcsfák, lombhullató díszfák és cserjék, rózsabokrok, szőlőoltványok) ültetésével megkésnek, és a korai fagyoktól tartva inkább tavaszra halasztják a munkát.

Pedig a felsorolt növények ültetésének a legjobb időszaka az október volna, mert az ekkor elültetett csemeték eltörött, megmetszett gyökérágainak a sebei a fagyok beállta előtt még begyógyulnak, a talaj körülöttük megülepedik és megvédi a gyökereket a zord tél fagyától és a kiszáradástól. Az ilyenkor ültetett csemeték vegetációja tavasszal korán indul meg, a hajtó- és virágrügyek idejében kifakadnak, a hajtások erőteljesen és lendületesen növekednek.

 

Természetesen egészen nyugodtan ültethetünk földlabdás, konténeres fácskát egész évben, és a szabad gyökerű növények sem kivételek ez alól, de az utóbbiak esetében az őszi ültetéssel legalább egy fél évet megtakarítunk.

  1. Az egy-két hónapja kiásott ültető gödörbe töltse vissza a földet és csak akkora mélyedést hagyjon a gödör közepén, amelybe belefér a csemete megmetszett gyökérzete.
  2. Vásárolja meg a kívánt csemetét és állítsa néhány órára tiszte vízbe.
  3. Ha gyümölcsfacsemetét ültet, törpe alanyra szemzettet válasszon, és abból neveljen karcsú orsót, sövényt, vagy balerinát, amelyeket termő korukban is földön állva lehet megmetszeni, megpermetezni és a gyümölcsét betakarítani.
  4. A csemete törött, zúzódott gyökereit az egészséges részig messe vissza.
  5. A csemete 5-6 cm-rel magasabbra kerüljön, mint ahogy a faiskolában állott.
  6. A csemete körül a talajt óvatosan tapossa meg.
  7. Ha a talaj szárazz, öntözze meg.
  8. A csemete körül a talajt 15-20 cm-es földréteggel kupacolja fel.
A teljes leírást Bálint Gazda hivatalos oldalán olvashatják!