Ha a jostát (a fekete ribiszke és a köszméte keresztezéséből létrehozott fajhibridet, amely még csak most teszi meg első lépéseit a népszerűvé válás útján) nem vesszük számításba, akkor az utóbbi évek legjelentősebb gyümölcsújdonságának a tüskementes szedret mondhatjuk.
Története
A legrégebben – az emberiség történelmének kezdetein is – gyűjtött gyümölcsök közé tartozik, hiszen ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek, ligeteknek. Maradványait – egy sor más élelmet szolgáltató növényével együtt – megtalálták a svájci cölöpépítményekben; az ott lakók étlapjának 25 gyümölcse között a szeder is rendszeresen szerepelt.
Mi úgy ismertük meg, mint szúrós növényt, amely nyáron a dűlőutak árkaiban, tarlókon, parlagföldeken nyújtogatja kellemetlen karcolásokat okozó indáit, és amelynek apró, fekete bogyói édes-savanykás ízükkel felüdítik az augusztusi kánikulában erdőt, mezőt járó embert. A kertekbe régebben csak imitt-amott fogadták be a már nemesített, nagyobb gyümölcsöt termő, tüskés fajtáit, de főként nem gyümölcsterméséért becsülték, hanem azért, mert ember és állat számára áthatolhatatlan élősövényt lehetett belőle nevelni.
Termesztése
A szeder a védett, napos, zord szelektől megkímélt termő-helyet kedveli. A beérett vesszőkben a téli fagy csak a nagyon szigorú teleken tesz kárt.
Talaj iránt meglehetősen érzékeny, amennyiben a tápdús, jó szerkezetű földben díszlik szépen, és terem bőségesen. Fontos, hogy a talajban egyenletesen és elégséges nedvesség legyen.
Telepítés előtt a talajt 40-50 cm mélyen meg kell forgatni, de legalább ilyen mélységű és elég nagy gödröt kell ásni a részére. A gödörbe tegyünk érett istállótrágyát Vagy műtrágyával feljavított komposztot, hogy a szeder kezdeti fejlődését meggyorsítsuk. Később is bőséges tápanyagellátásban kell részesíteni.
Felhasználása
A szeder bogyói folyamatosan érnek augusztus közepétől szeptember végéig. A kifejlett bogyók kezdetben zöldek, majd megpirosodnak, végül feketék lesznek. Csak az éretteket érdemes leszedni, mert nem utóérő gyümölcs.
Az érett szeder friss fogyasztásra igen kellemes, kissé savanykás, zamatos gyümölcs.
A teljes leírást Bálint Gazda hivatalos oldalán olvashatják!