Hogy kell teleltetni a kínai mályvarózsát?

kínai mályvarózsa

Kínai mályvarózsa – Hibiscus rosa-sinensis

A pompásan és szorgalmasan virágzó kínai mályvarózsa (Hibiscus rosa-sinensis) minden változata hidegre érzékeny növény, amelyet a fagyok elől védett, fagymentes helyre kell menekíteni.

Gyakran látom, hogy a mályvarózsát fűtött szobában teleltetik, rendszeresen öntözik. Ez azért nem helyes módszer, mert a növény télen nem virágzik, csak a fényes, zöld leveleivel díszíti a környezetet. Tartalék tápanyagai azonban így is kimerülnek és tavasszal hiába kerül napos, meleg, széltől védett helyre, hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy a virágzáshoz felkészüljön.

Ősszel, a fagyok beállta előtt a növényt 6-8 foknál nem melegebb helyiségbe kell állítani és nem szabad öntözni. Ekkor lehullatja a leveleit, a bokor szomorú képet nyújt a gazdájának! Márciusban fűtött, világos helyre visszük növényünket, a vesszőit kb. félhosszúságra visszametsszük, ha kell, nagyobb cserépbe, friss, tápdús  virágföldbe átültetjük, rendszeresen öntözni és hetenként tápoldatozni kezdjük. A rügyek kibomlása rövidesen elkezdődik és a bokor/fácska május végétől az őszi fagyokig virágozni fog.

 

A teljes leírást Bálint Gazda hivatalos oldalán olvashatják!